Egy kis futás a hosszabb életért

És ebben az esetben az „egy kis futás” mögött nem rejlenek maratonok végtelen kilométerei és hosszú órák megfeszített futásai. Napi pár percnyi kocogás is elég ahhoz, hogy minőségi évekkel hosszabbítsuk meg életünket, ami sokak számára bátorító hír lehet.

A futás egy tök jó kikapcsolódási lehetőség. Nekem ez a legfontosabb, amikor felveszem a cipőmet és elindulok. Ezért szeretem és ezért is ajánlom mindenkinek, amikor szóba kerül. Emellett persze van rengeteg előnye egészségünkre nézve, amibe most részleteiben nem mennék bele, biztosan lesz még ezekről szó a későbbiekben.

És hogy igazoljam, hogy a címben nem csak felelőtlen kijelentésekkel dobálózom, bemutatnék egy 2014-ben, az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratában (Journal of the American College of Cardiology) megjelent kutatást. Ebben a kutatásban több, mint 55.000 felnőttet vizsgáltak 18 és 100 éves kor között egy 15 éves periódusban. Az eredmények alapján a futók táborába tartozóknak 30%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázata az összes halálokok tekintetében, és 45%-kal alacsonyabb a szív-érrendszeri halálozást tekintve. Ez számukra 3 éves élettartam előnnyel járt a nem futókhoz képest, azaz átlagosan(!) ennyivel tovább éltek.

Eddig nagy újdonság nincs is a dologban, mondhatnánk, nagyjából sejteni lehetett, hogy aki fut, az egészségesebb. Ami már meglepőbb, hogy a heti 51 percnél kevesebb, lassú (8-9 km/h) tempójú futás is markáns csökkenést jelentett a halálozás kockázatát tekintve. Ez azt jelenti, hogy napi 5-10 percnyi kényelmes kocogással gyakorlatilag éveket nyerhetünk jó egészségben. A tanulmány vezetője azt is megemlíti, hogy azok, akik egy óránál kevesebbet futottak egy héten, ugyanakkora előnyre tettek szert a halálozási statisztikák terén, mint azok, akik heti 3 óránál többet futottak. Ezek az eredmények azonosak voltak mindenkire nemtől, kortól, BMI-től, egészségi állapottól, dohányzási szokásoktól és alkoholfogyasztástól függetlenül.

Magyarán szólva mindenkire érvényesek az itt leírtak. Azt a teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy azoknál, akik kitartóan, folyamatos jelleggel legalább hat éven keresztül futottak, azoknál a előnyök még hangsúlyosabbak.

Tudom, hogy sokan vannak, akik egyszerűen nem szeretik, vagy egyenesen utálják a futás minden formáját. Sokszor hallom ismerősöktől, barátoktól is, hogy egyszerűen soha nem szerették a futást. Persze a legfontosabb még mindig az, hogy olyan sportot válasszunk, amit örömmel csinálunk, de azért remélem, hogy ez a kis tudománnyal megtámogatott poszt bátorítani fog mindenkit arra, hogy adjon egy esélyt a kocogásnak.

Egy saját ötlettel szeretném még megtoldani a posztot, hátha valakinek pont kapóra jön. Az utóbbi időben rászoktam különböző podcastok hallgatására futás közben, ami eleinte elég fura ötletnek tűnt, de volt egy műsor, amit szerettem volna végighallgatni, úgyhogy futás közben bedugtam a fülem, és hallgattam. Azóta csak podcastokat hallgatok, szinte mindegy is, hogy milyent. Sokkal egyenletesebb és sokkal „pihentetőbb” az edzés azóta. hogy rászoktam erre. Keressetek egy jó műsort, és próbáljátok ki ti is!

És a link a kutatás bővebb verziójához:

http://www.onlinejacc.org/content/64/5/472