Hölgyeim, uraim, vizsgáljuk meg magunkat!

Egy rendkívül fontos dologra szeretném felhívni ez alkalommal a figyelmet, mivel az utóbbi időben több olyan történettel is találkoztam, melyek újra rávilágítottak az önvizsgálat fontosságára. Ezek kapcsán rá kellett döbbennem, hogy mennyivel nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy mindenkinek elmondjuk, milyen elengedhetetlen megismerni saját testünket. Ez alapvető egészségünk szempontjából.

Hölgyek: Nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos, hogy mindannyian havi rendszerességgel megvizsgálják melleiket. Mint biztosan sokan tudják, az emlő daganatai messze a leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegségek a nők körében. Amit mindenképp szeretnék kiemelni, az a folyamatosság, ugyanis így tudják biztosan felismerni, ha bármilyen változás jelentkezik. Végezzék el az önvizsgálatot minden hónapban, optimálisan a menstruáció utáni napokban, amikor az emlők nem érzékenyek! Rendszertelen havi ciklus esetén és menopausa után pedig jelöljenek ki egy napot a hónapban, és mindig ugyanazon a napon szánjanak időt a vizsgálatra! Az önvizsgálat menetét nem részletezném, kiváló leírást találhatnak a helyes technikáról a daganatok.hu oldalon.

breast_self_examination.jpg

Urak: A herék daganatai, habár nem olyan gyakoriak, mint az emlőt érintő elváltozások, elsősorban fiatalabb korban jelentkeznek, így hatalmas terhet róhatnak az aktív, tanuló vagy dolgozó, családot alapító fiatal férfiakra. Ami miatt még kiemelten fontos felismerésük, hogy a herék daganatai szinte minden esetben teljesen meggyógyíthatók, ha időben kezdik meg kezelésüket. Szintén havonta végezzük el egy alkalommal, legjobb fürdés, vagy zuhanyzás után, amikor jól áttapinthatók a herék. Az önvizsgálat menete ugyanúgy remekül össze van foglalva az előbb említett oldalon.

hereonvizsgalat.jpg

Csak ismételni tudom magam, szánjunk magunkra havonta 5-10 percet, hogy megvizsgáljuk testünket, és amennyiben bármilyen változást találunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Mint minden betegségnél, a daganatoknál is igaz, hogy minél előbb ismerjük fel őket, annál hatékonyabban, jobb eredménnyel kezelhetők, ezért a(z) (ön)szűrés elengedhetetlen. Ennél csak a betegség megelőzése hatékonyabb, amit egészséges életvitellel tudunk elérni, és mivel ma már a legtöbb betegség kiváltó okait ismerjük, kiemelten a gyakori betegségekét, törekedjünk erre a hétköznapokban!

Természetesen sok más betegség (melanoma, magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) esetén is fontos az önvizsgálat, de ezeket másik posztokban fogom részletesebben átvenni.

Ha tetszett a bejegyzés, keresd fel a HealthnStuff Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb posztokról!