Reménytelennek tűnik a több tíz kilós fogyás? Célozz meg kevesebbet!

Ma sikerült beleolvasnom egy remek bejegyzésbe, aminek az alapgondolatai nagyon tetszenek. Azt hiszem, valahogy így kell megközelíteni a fogyás témakörét, ugyanis rendkívül fontos és nehezen kezelhető jelenség a tömeges elhízás napjainkban. A poszt a legfontosabb dologra hívja fel a figyelmet, a megelőzésre. Mindig a megelőzés az első! Ezen kívül sem árul zsákbamacskát, szól a megfelelő étkezésről, a mozgás fontosságáról, és mindegyikhez ad egy-két praktikus tippet.

Erre ráfűzve szeretnék én azoknak nyújtani egy kis kapaszkodót, akik már jelentősebb súlyfelesleggel rendelkeznek. Nekik sokszor távolinak tűnhet a vágyott testsúly elérése, ezért aztán motivációjuk sem kellően erős ahhoz, hogy jelentősen változtassanak mindennapi életmódjukon.

sizeist-weight-loss-bias-2.jpg

A legtöbb orvosi ajánlás 5-10%-os fogyást ír elő kitűzendő célnak 4-6 hónapos időtartam alatt. Ebből indult ki a St. Louis-i Washington University School of Medicine kutatócsoportja, akik 40 embert vizsgáltak, két csoportra osztva. A résztvevők mindegyikének BMI értéke 38-as, vagy annál nagyobb volt, azaz a súlyosan elhízottak csoportjába tartoztak. Átlagos testtömegük 107 kg körül volt. A résztvevők egyik fele tartotta addigi súlyát, míg a másik felének kitűzték célul az 5%-os fogyást.

Miután elérték a kitűzött célt a fogyókúrázók (nagyjából 3 és fél hónap után), megvizsgálták őket különböző szempontok alapján. Azt találták, hogy számottevően csökkent testük zsírtartalma, konkrétabban a hasban és májban felhalmozódó zsír. Laboreredményeikben csökkent vércukorszintet, inzulinszintet, trigliceridértékeket és leptin értéket mutattak ki, melyek mind-mind a 2-es típusú cukorbetegség és egyéb betegségek kockázatát növelik, amennyiben szintjük emelkedett.

Innen nézve sokkal elérhetőbb a cél, ha kitűzzük magunk elé az 5%-os fogyást, és ezt 4-6 hónap alatt meg is valósítjuk. Ha ezt sikerül elérnünk, már hatalmasat tettünk egészségünk visszanyerésére vagy megőrzésére. Így lehet a kevés is sok!

Aki pedig szeretné elolvasni a kutatást leírását:

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/benefits-moderate-weight-loss-people-obesity