Itt a szeptemberi meleg, kertészkedjünk a nagyival!

Remek időt hozott ez a szeptemberi hétvége, és aki csak teheti, biztosan a szabad levegőn tölti az idejét. Ennek egyik legjobb és legpraktikusabb módja a ház körüli teendők elrendezése, ugyanis az ősz beköszöntével is van bőven feladat a kertben. Ha ezt választjuk, mindenképp ugorjunk el a nagyszülőkért, hadd segítsenek be ők is.

Ez nem csak a családdal együtt töltött idő miatt kiváló (bár bebizonyították, hogy ez az egyik legfontosabb, ha egészségünkről van szó), hanem idősebb rokonaink átmozgatására is a legjobb alkalom, ami nagy segítség szív- és érrendszerük védelmének érdekében.

Ugyanis a stockholmi Karolinska Institutet egyik kutatócsoportja összegyűjtött több, mint 4200, 60 év feletti férfit és nőt, akiknek felmérték általános egészségi állapotukat és mindennapi aktivitásukat, beleértve a kertészkedést, barkácsolást, gyümölcsszedés, sportolást és egyéb ház körüli teendőket. Ezután 12 éven keresztül követték a résztvevőket, majd összehasonlították a különböző aktivitású csoportok eredményeit.

Azok pedig jelentősen megerősítették, amit eddig is sejteni lehetett, ugyanis a legaktívabb jelentkezők szívinfarktus és stroke kockázata 27%-kal, míg az összhalálozásé 30%-kal volt alacsonyabb a legkevésbé aktív csoporthoz képest.

A vizsgálatot végző kutatók kiemelték, hogy ezek az eredmények függetlenek attól, hogy a mindennapi aktivitás mellett ki mennyit sportol hagyományos értelemben. Ez nagyon fontos, ugyanis az idősebb korosztály tagjai jóval nehezebben tudják elérni a hagyományos értelemben vett sport terén a szükség mozgásmennyiséget, viszont ház körüli teendőkből sosincs hiány, így ha azokat elvégzik, már jelentős előrelépést tettek azért, hogy még tovább jó egészségben éljenek.

Ezek az eredmények tehát alátámasztják, hogy az idősebb korosztályban az aktívan, ház körüli munkákkal eltöltött idő ugyanolyan fontosságú, mint a sportolás, és mivel a kerti munkálatokban sokan örömüket lelik, így a kellő motiváció is adott, hogy fenntartsák aktív életmódjukat.

Így hát annyit mondhatok csak, hogy kesztyűt fel, metszőollókat elő, és jó kertészkedést mindenkinek. És hogy ötleteket is találjatok, ajánlom nektek egy nálam sokkal hozzáértőbb szakember bejegyzését.

A kutatás összefoglalóját megtaláljátok itt angol nyelven:

 

http://www.medicalnewstoday.com/articles/268014.php#post